palačinkový dort

Rychlé vyhledání produktu

Vybrat kategorii nebo podkategorii

Základem tohoto receptu jsou celozrnné palačinky, které jsou na přípravu velmi snadné. Jejich neutrální chuť můžete směle doladit nutelou, domácí marmeládou, javorovým sirupem, ovocem, zmrzlinou, ale také sýrem, hořčicí, šunkou….fantazii se meze nekladou a inspiraci najdete v každé creperii. Dnes jsme se pustili ještě o malý krůček dál, hotové palačinky jsme ještě nechali opalovat při teplotě 170 ˚C v troubě.

Palačinkové těsto

0,3 l mléka, 0,3 l vody

20 dkg celozrnné pšeničné mouky

2 vejce

Nejprve vždy smíchejte vodu, mléko a mouku. Až když je těsto hladké, přimíchejte vajíčka. Zabráníte tím možnosti vzniku hrudkovitého těsta.  Těsto nechte minimálně 10 minut odpočívat. Mouka nasákne a těsto ještě mírně zhoustne.  Palačinky připravte na nepřilnavé menší pánvi.

 

Energie: 187,26 kcal

Bílkoviny: 14,75 g

Tuky: 13,28 g

Sacharidy: 2,56 g

Draslík: 198,95 mg

Vápník: 104,11 mg

Fosfor: 277,76 mg

 

Palačinkový dort

5 celozrnných palačinek

1 vanilkový puding

0,5 l mléka

100 g Glukopur (hroznový cukr)

3 javorového sirupu

1 tvaroh

3 vajíčka

citronová kůra

lesní ovoce, ořechy

Dle návodu uvaříme vanilkový puding, než úplně vychladne, vmícháme do něj tvaroh, med, vajíčka a citronovou kůru. Do dortové formy (používám tu, která má nastavitelný průměr a jejíž velikost lze přizpůsobit) položte palačinku, zalijte ji tvarohovo-pudingovou hmotou, posypte ovocem a přikryjte palačinkou. Takto vrstvěte palačinky a hmotu několikrát na sebe. Poslední vrstva by měla být krémová.  Posypte ji opět ovocem  ořechy a dortovou formu vložte do vyhřáté trouby. Pečte při 170˚ asi  60 min. Povrch by měl být tmavě žlutý a může trochu popraskat. Při chladnutí se objem dortu trochu zmenší. Chuťově připomíná francouzský far. Je lehký a díky ingrediencím a použitému hroznovému cukru a javorového sirupu i lehce stravitelný.

Energie: 2 469,42 kcal

Bílkoviny: 100,82 g

Tuky: 33,26 g

Sacharidy: 423,07 g

Draslík: 310,14 mg

Vápník: 305,35 mg

Fosfor: 553,26 mg

Převzato z časopisu Dialog