Toust se zastřeným vejcem

Rychlé vyhledání produktu

Vybrat kategorii nebo podkategorii

Zastřené nebo také ztracené vejce se považuje za jeden z vrcholů kulinářské zručnosti. Určitě ho znáte z receptu na českou kulajdu, nebo jako vejce Benedikt, které je nejobjednávanější snídaní v hotelu Savoy. Uvařit ho není těžké, ale je dobré se řídit rady zkušených kuchařů.  

Co budeme potřebovat:

2 celozrnné bagetky
4 vejce
3 lžičky octa
sušená rajčata

Postup:

Do většího hrnce dáme vařit vodu a osolíme ji. Do misky o objemu asi 0,5 l nalijeme 3 dcl octa a postupně vklepáváme vajíčka. Bílek se po kontaktu s octem zatáhne a jakoby zapouzdří. Tím dosáhneme toho, že vajíčka zůstanou oddělená, i když je do vroucí vody vlijeme naráz. Vroucí vodu zamícháme a přesně doprostřed vodního víru vlijeme ocet s vejci. Vaříme 2‒3 minuty a pak je jednotlivě vyjmeme a dáme na chvíli odpočinout na papírovou utěrku. Rozpečené rozpůlené pečivo nebo toust namažeme tenkou vrstvou másla, posypeme nakrájenými sušenými rajčaty a položíme na ně zastřené vajíčko. Vajíčko lehce nakrojíme, aby vytekl krémový žloutek. Na závěr dle chuti opepříme a zasypeme tymiánem. 

Energie: 1236,91 kcal

Bílkoviny: 57,11 g

Tuky: 26,40 g

Sacharidy: 193,45 g

Draslík: 277,35 mg

Vápník: 110,25 mg