Intolerance laktózy: Najednou špatně snášíte mléko?
Laktóza je mléčný cukr, který je součástí mnoha mléčných výrobků, jako jsou mléko, smetana, některé druhy sýrů a jogurtů, stejně jako kapučína. Je obsažena i v mnoha krémech a sladkostech jako čokoláda, nebo v pečených produktech, třeba vaflích. Má se za to, že přibližně 70–75 % lidské populace nedokáže laktózu bez problémů strávit nebo vstřebat. Příčin je mnoho…
Intoleranci na mléčný cukr (laktózu) může spustit operace trávicího traktu nebo chemoterapie. Intolerance laktózy, která vznikla v důsledku onkologické léčby, může trvat pouze po dobu léčby, může ale také přetrvávat měsíce po jejím ukončení, či do konce života. Symptomy se liší intenzitou a reakcí, od mírných po závažné, od plynatosti přes křeče až po průjem.
Co můžete dělat?
Nahraďte mléčné výrobky
Mléčné výrobky nemusíte zcela zavrhnout. Konzumujte malá množství kysaných mléčných produktů, jako jsou jogurty, tvaroh a kefír, nebo sýry s nízkým obsahem laktózy, např. tvrdé sýry (parmazán, ementál nebo čedar). Často jsou snášeny lépe než mléko. Chutnými alternativami kravského mléka jsou mléka rýžová, mandlová nebo sójová. Zkuste to, za pokus nic nedáte.
Mnoho obchodů nabízí široký sortiment výrobků bez laktózy.
Kompenzujte trávicí enzymy
Vhodným krokem může být i užívání laktázových kapslí, které tělu při trávení dodají enzymy nezbytné pro štěpení laktózy. Substituční přípravky prosím užívejte vždy až po poradě se svým ošetřujícím lékařem nebo nutričním terapeutem.