Průjem: 6 tipů, jak se s ním vyrovnat
Jako vedlejší účinek léčby se u onkologických pacientů může bohužel vyskytnout i průjem. Vašemu zdraví škodí a je nepříjemný. Průjem se definuje jako neformovaná, případně vodnatá stolice více než 3× za den. Potrava i tekutiny střevy procházejí příliš rychle a vaše tělo nedokáže vstřebat dostatek živin ani vody, což může vést k podvýživě a dehydrataci.
Některé typy onkologické léčby ovlivňují vaše střeva. Průjem však může být způsoben i samotnou rakovinou, infekcí, stresem, léky proti zácpě a dalšími léky, např. antibiotiky.
Pokud trpíte průjmem, ihned se obraťte na svého ošetřujícího lékaře! Vedle léků můžete symptomy průjmu ovlivnit i vhodnou stravou.
Vyzkoušejte naše tipy na zmírnění průjmu:
1. Dostatečně pijte
Nejdůležitější tip: Pijte dostatek tekutin, abyste se vyhnuli dehydrataci a dokázali vstřebat dostatek tekutin, o něž jste vinou průjmu přišli. V ideálním případě pijte nápoje s obsahem iontů (sodík, draslík, vápník a hořčík), například rehydratační roztoky nebo jednoduché sladko slané roztoky, které doporučuje Mezinárodní zdravotnická organizace. Dále najdete recept na domácí výrobu jednoduchého rehydratačního roztoku.
Smíchejte:
- 1 litr čisté pitné vody nebo převařené vody – pět hrnků (každý o objemu 20 m
- 6 zarovnaných lžiček cukru.
- 1/2 zarovnané lžičky soli.
- Na vylepšení chuti můžete přidat 1/2 hrnku pomerančového džusu nebo rozmačkaný banán.
- Směs míchejte, dokud se sůl s cukrem nerozpustí. K dostání jsou předpřipravené, ve vodě rozpustné prášky.
- Vyhýbejte se kofeinovým nápojům, jako jsou například káva, čaj, některé limonády a čokoláda, a také nápojům s vysokým obsahem cukru, jako jsou běžné limonády a ovocné punče. Rovněž se vyhněte velmi horkým nebo naopak chladným nápojům, ale i jablečným džusům.
2. Jezte méně, zato častěji: pokrmy z brambor nebo rýže
Přejděte na pět až šest malých porcí jídla místo tří velkých. Jezte potraviny s nízkým obsahem vlákniny, jako brambory nebo rýži, čímž zpomalíte pohyb střev. Kvasnicový chléb a banány obsahují vysoký podíl sodíku a draslíku, které vykompenzují jejich ztráty při průjmu.
3. Jezte pokrmy s nízkým obsahem vlákniny
Nízký obsah vlákniny mají bílý nebo vanilkový jogurt, bílý toastový chléb a bílá rýže.
4. Dejte přednost vařené zelenině před syrovou
Vyhýbejte se celozrnným potravinám, ořechům, semínkům, luštěninám (fazolím a hrášku), suchému ovoci a syrovému ovoci a zelenině. Vařená zelenina je daleko lépe stravitelná.
Vyzkoušejte domácí mrkvovou polévku:
- 1/2 kg oškrabané mrkve vařte celou hodinu a pak ji rozmixujte na pyré.
- Do 1 litru doplňte převařenou vodou.
- Přidejte 3 g (cca 1 lžičku) soli.
5. Vynechte z jídelníčku projímavé potraviny
Vyhýbejte se jídlům a nápojům, které průjem zhoršují – potravinám s vysokým obsahem vlákniny, tučným a kořeněným pokrmům, nadýmavým potravinám, jako jsou fazole a tepelně neupravené potraviny, mléčným výrobkům (ověřte si obsah laktózy), alkoholu, kofeinu a sladidlům jako je xylitol nebo sorbitol.
6. Vyhledejte lékařskou pomoc
Pokud průjem trvá déle než 24 hodin, poraďte se s lékařem. Může vám předepsat určité léky nebo intravenózní rehydrataci pro náhradu tekutin, o něž jste při průjmu přišli.